IOCH Geschiedenis
Praatje met Rolf Spaan

(tekst: Marjo van Beek, overgenomen uit het Intruder Magazine jaargang 15 nummer 2 2006)

Zittend op de bank begint Rolf te vertellen van zijn kennismaking met de Intruder Club. Als Intrudereigenaar ontvangt hij op 11 september 1991 een brief van Suzuki BV Nimag met een uitnodiging om op 22 september naar Heinenoord te komen. Goswien de Rouw heeft als enthousiast Intruderrijder namelijk het plan opgevat om een Intruderclub op te richten om onder andere gezamenlijk toertochten te gaan rijden.

Uiteindelijk blijkt het oprichten van een club toch meer werk te zijn dan was verwacht en wordt er in december 1991 voorlopig besloten op te gaan in de Suzuki Club Nederland welke op dat moment al 21 jaar bestaat. De bedoeling is wel om een aparte afdeling binnen de Suzuki Club Nederland te worden met een eigen logo en clubblad. Dat deze afdeling binnen de Suzukiclub zo snel zou groeien had niemand verwacht. Uiteindelijk wordt toch besloten om zelfstandig verder te gaan en wordt op 28 december 1992 onze eigen club (IOCH) officieel bij notarisakte opgericht. Dan volgen er in rap tempo een aantal namen waaronder natuurlijk die van Goswien de Rouw, Jaap en Jacqueline Schut, penningmeester en ledenadministratie, Peter van Bruggen, de 1e toercommissaris, Arie Dolman die in de beginjaren veel artikelen voor het clubblad heeft geschreven, Anton van der Logt, werkzaam bij Nimag maar heeft in de beginjaren heel veel voor onze club gedaan. "Ongetwijfeld worden er nu mensen vergeten", zegt Rolf, "Maar ik ken er ook zo veel".

Hoe ging het er aan toe die eerste jaren van onze club? Behalve toertochten met o.a. als vaste prik in april de Betuwe Bloesemtocht, was er 1 maal per jaar een evenement bij telkens een andere Suzukidealer in Nederland en 1 maal per jaar een bijeenkomst bij Nimag in Heinenoord. De evenementen bij de Suzukidealers waren altijd een groot feest, compleet met muziek en barbecue. Er waren in 1992 ongeveer 200 leden en per evenement kwamen daar ongeveer 100 nieuwe leden bij. Er was zelfs een feest waarbij in 1 keer 350 nieuwe leden ingeschreven konden worden.

Medio 1993 is de eerste Ladies Day gehouden. In 1994 werd er voor het eerst een weekend op Texel georganiseerd bij een grote dealer in Den Burg. Legertent opzetten, barbecue en Intruderrijders hebben het weer naar hun zin. Wat dat aangaat is er dus niet veel veranderd in de loop der jaren. Rolf had helaas net een innige ontmoeting met een auto gehad waar zowel hij als de motor niet geheel ongeschonden uit kwamen. Hij was wel aanwezig op Texel alleen zonder motor en met een kapot been, maar zoals ik heb begrepen mocht dat totaal de pret niet drukken.

Een ander moment waar Rolf met veel plezier aan terugdenkt was dat Anton van der Logt, werkzaam bij Nimag ook goede contacten had met de baseballspelers van de Amsterdam Admirals. Bij een groot evenement mochten de Intruders langs de tribunes rijden met de cheerleaders achterop. Daar hadden ze natuurlijk heel veel moeite mee………not! Maar ook een groeiende vereniging heeft behoefte aan structuur. Zo werden al snel provinciehoofden aangesteld die samen met de toercommissaris de toertochten organiseerden en in een later stadium werd er een ledenraad in het leven geroepen. Rolf zelf was vanaf het moment van oprichting eerst secretaris, vervolgens vice-voorzitter en later tot 1996 voorzitter en heeft tot voor kort in de ledenraad gezeten. Helaas is het voor hem door gezondheidsomstandigheden niet meer mogelijk dit voort te zetten. Ook de deelname aan toertochten zal niet meer mogelijk zijn. Hij zou eigenlijk wel een zijspan aan zijn Intruder willen hebben en heeft ook gehoord dat er ergens iemand was die dit had maar van een goedgekeurd zijspan is ook hem op dit moment niets bekend. Misschien weet iemand een oplossing voor dit probleem en kan dit altijd op het forum kwijt.

Op de vraag aan hoe hij aan zijn nickname is gekomen begon Rolf te lachen. Hij had meestal een lange jas aan en in die tijd was er een detectiveserie op de televisie met inspecteur Columbo in de hoofdrol. Net als deze acteur loenst Rolf licht en op deze wijze is hij aan zijn bijnaam gekomen. Voorzichtig vraag ik of hij nog verdere hobby's heeft, wat haast niet mogelijk is als je zo veel tijd in een club steekt. Heel verrassend is wat ik te horen krijg: flightsimulatie ofwel virtueel vliegen. Hier had ik nog nooit van gehoord maar naar wat ik begrepen heb is dat dit inhoudt: vliegen als piloot per computer maar dan helemaal net echt, dus aanmelden op Schiphol, vliegplan inleveren, naar je vliegtuig, contacten met de toren en via de startbaan virtueel de lucht in op weg naar een andere luchthaven waar dan ook ter wereld. Tijdens je vlucht het aanmelden onderweg bij anderen die ook zijn ingelogd; een virtuele landing maken; afmelden bij de toren en noem maar op. Ik zat dan ook letterlijk met mijn oren te klapperen, dit is bijna echt en dat allemaal op je computer compleet met geluid. Heel erg bijzonder.

Na ongeveer 3 en een half uur heb ik het gevoel een zeer bijzonder mens gesproken te hebben en het maakt dan ook wel duidelijk dat Intruderrijders toch een soort apart is en een soort om trots op te zijn. Rolf, bedankt voor de gastvrije ontvangst en we hopen je toch binnenkort weer op een evenement te mogen begroeten.
Intruder Owners Club Holland